naar de inhoud
Stede Broec - Waterweide

Over Stede Broec

Stede Broec bestaat (van oost naar west) uit de dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek. Deze dorpen lagen van oudsher al tegen elkaar aan, maar sinds de jaren 70 van de 20e eeuw zijn Bovenkarspel en Grootebroek volledig aan elkaar vastgebouwd, waardoor beide dorpen in feite één woonkern vormen. Het kleinere Lutjebroek ligt nog enigszins los van deze hoofdkern.

Stede Broec grenst aan de gemeenten Enkhuizen, Drechterland en Medemblik, en ligt in het zuiden aan het Markermeer. Stede Broec ligt aan de spoorlijn Amsterdam-Enkhuizen en heeft twee stations, Bovenkarspel-Grootebroek en Bovenkarspel Flora. De haven van Stede Broec, Broekerhaven, is als kleine jachthaven in gebruik. Hier staat ook het belangrijkste industriële monument van de gemeente, De Overhaal, een scheepslift waarmee vroeger schuiten vanuit de haven in de veel lager gelegen poldersloot werden getild (en vice versa). In het noorden van de gemeente ligt het recreatie- en natuurgebied “Het Streekbos”.

Overhaal Stede Broec

Leuke activiteiten

Voor een dagje natuur en educatie zijn jullie welkom bij een kinderboerderij of een educatief bezoekerscentrum. Houden jullie meer van actie? Kom klimmen, karten, suppen of midgetgolfen!

Historische vaarkaart

De gemeenten Stede Broec en Enkhuizen hebben een vaarkaart geïntroduceerd voor een historische vaarroute door hun gebieden. Ontdek de waterwegen op de kaart en leer meer over hun historische achtergrond en de invloed die ze hebben gehad op het landschap van vandaag.

Bekijk de vaarkaart

Proef de Streek

Naast de Westfriese stalletjes vind je hier verschillende winkeltjes die hun eigen lokale en biologische producten maken. Naast het winkelen kun je ook genieten van leuke activiteiten!

Stede Broec op de fiets

Ontdek het hart van Westfriesland op de fiets met een prachtige fietstocht door de gemeente Stede Broec door o.a. de dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek. Onderweg kom je ook langs het blotevoetenpad in Bovenkarspel.

Fietsroute

Horeca

Stede Broec heeft een rijk aanbod aan horeca- en uitgaansgelegenheden. We hebben alle mogelijkheden voor een hapje of een drankje op een rijtje gezet

De Buren
IJgenweis Streekbos
Zwagers
De Halve Maan
Restaurant Mizo
De Woeste Hoogte
Lunchcafé de Kathedraal
Café de Paus

Tip!

Na een heerlijke maaltijd is er altijd ruimte voor een smakelijk toetje! Geniet van een heerlijk ijsje bij Vivaldi in Bovenkarspel.

Meer info

Overnachten

Tijdens een vakantie of uitstapje in Stede Broec is een comfortabel bed onmisbaar. Verblijf in een gezellige vakantiewoning of geniet van kamperen op een mooie camping.

Historische vereniging Oud Stede Broec

De Historische Vereniging Oud Stede Broec zet zich in om de geschiedenis van de drie dorpen levend te houden. Dit doen ze door middel van publicaties, tentoonstellingen, een jaarboek, uitgaven in de Tiny Keemanreeks, en andere manieren om het publiek te bereiken. De vereniging streeft er ook naar om de monumenten en beschermde dorpsgezichten van de dorpen te beschermen en te behouden.

Voor meer geschiedenis over Stede Broec, bekijk de website van de Historische Vereniging Oud Stede Broec.

Waterweek Stede Broec

Op 27 juli 2024 staat Stede Broec in het teken van water tijdens de Westfriese Waterweken Stede Broec. Beleef diverse activiteiten op en rondom de kolk o.a. waterpret, schminken, zweefmolen, rondvaarten, live muziek Pampus, live muziek Eetcafe de Buren en BBQ.

Waterweek Stede Broec